Nieuws - Oh, die gekke Franse gewoontes!
11-01-2019

Frankrijk ligt niet ver van Nederland, maar toch is de cultuur van de Fransen anders dan die van ons. De Fransen hebben gewoontes waar wij soms even van opkijken.
Vaak kom je ze tijdens een vakantie in Frankrijk al tegen.

Blog gekke Franse gewoontesLang lunchen
Eten is heilig in Frankrijk. En dat maakt het land ook zo'n fijne plek voor een vakantie!
Maar het heeft ook nadelen. Want de Fransen nemen hun lunch net zo serieus als het diner. Terwijl wij tijden een half uurtje pauze een boterham met kaas opsmikkelen gaan de Fransen makkelijk anderhalf uur lunchen in een restaurant.
De lunchpauzes zijn er veel langer, wat heerlijk is voor de Fransen, maar wat ook betekent dat winkels, banken, dokters en overheidsgebouwen allemaal dicht zijn tussen 12.00 en 14.00 uur.


Faire des bises

Hallo zeggen in Frankrijk doe je door vluchtige kussen op de wang te geven.
Hoeveel, dat hangt af van de regio, het varieert van twee tot wel vier kussen. En ook aan welke kant je begint hangt af van waar je bent. Zo begin je in Montpellier met de linkerwang en geef je drie zoenen, maar in de regio Aude is dat juist weer twee zoenen. Verwarrend!
Op deze handige website kan je precies zien wat de "locals" doen als het gaat om "faire des bises".


Le goûter
De Fransen zijn echte zoetekouwen. Het ontbijt is vaak volledig zoet, na de lunch en het diner lusten ze graag een dessert, maar het hoogtepunt van de dag is "le goûter".
Tussen vier en vijf uur 's mid-dags, de tijd dat de kinderen uit school komen, is het tijd voor iets lekkers. Le goûter is altijd zoet. Denk aan koekjes, brood met Nutella of gebak van de bakker.
Le goûter is eigenlijk alleen voor kinderen maar veel volwassenen doen erg graag aan mee.


Faire des bises - 2
Naast de verwarrende etiquette die erop aankomt bij het geven van kussen in Frankrijk, geef je iemand ook sneller dan in Nederland zoenen. In Frankrijk doe je dat namelijk al als je iemand voor het eerst ontmoet.
Wees dus niet verrast wanneer een onbekende je op een feestje opeens zoenen geeft!


Baguettes
De baguettes zijn een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Je haalt het stokbrood elke dag vers bij de bakker.
Doe als een echte Fransman en eet onderweg het kontje van de baguette al op. De baguette zit niet in plastic, maar in een simpele papieren verpakking. Ook wordt het brood bij de lunch en het diner geserveerd.
In een restaurant bestel je nooit brood vooraf, maar krijg je het tijdens het hoofdgerecht.


Pardon!
Fransen staan erom bekend om niet heel vriendelijk te zijn. Nu vinden wij zelf dat het heel erg verschilt per persoon (en ook regio).
Maar één ding wat wel zeker is dat de Fransen zichzelf juist erg snel excuseren. Het woordje "pardon!" zal je meteen horen wanneer iemand jou een beetje in de weg loopt.

Staken
Frankrijk is het land van liberté, égalité en fraternité. En elk jaar laten de Fransen dat merken door te staken als ze ergens niet mee eens zijn. Vaak vindt dit in maart en april plaats.
Met als gevolg dat treinen niet rijden, vluchten niet gaan of zelf scholen dicht zijn. Wij staken ook in Nederland, maar (gelukkig) niet zo veel als in Frankrijk.
 

 Ben jij wel eens in Roquebrun geweest? Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid of restaurant? Laat het ons weten in een reactie op Facebook of instagram!

 
 

 

Lees ook:
De stranden dichtbij Narbonne
Montpellier: tips van een local
Toulouse - 'La Ville Rose'
Lagrasse, één van de mooiste dorpjes van Frankrijk

BLOG
Auto Europe Autohuur

Autohuur voor de voordeligste prijs!