Nieuws - Wonen in Frankrijk - de grootste verschillen met Nederland
20-09-2017

Sinds ruim een jaar woon ik (Linda) in Montpellier in Zuid-Frankrijk.
Voor ons Nederlanders is Frankrijk vakantieland nummer één. En tijdens een vakantie zien we al dat er heel wat verschillen zijn tussen onze landen.
Maar er wonen is toch heel anders dan er op vakantie zijn en dan kom je zelfs nog meer verschillen tegen.

Dit is mijn persoonlijke ervaring:

Wonen in Frankrijk

1. Het klimaat
Laat ik beginnen met een inkoppertje. Het klimaat!
Want wat is het heerlijk weer in (Zuid) Frankrijk! Als ik dan berichtjes van thuis krijg dat het in augustus alwéér regent ben ik blij dat ik hier woon! Gemeen hè?

2. Eten in Frankrijk
Frankrijk staat bekend om zijn kwalitatieve producten. Je kunt hier heerlijke wijn kopen, er zijn onwijs veel lekkere kazen, broden en andere lekkernijen.
De Fransen vinden de kwaliteit van hun eten en drinken erg belangrijk. Het zijn echte levensgenieters.
In Montpellier zitten alle restaurants dan ook bijna altijd vol, ook op een doordeweekse dag.
Ik hou zelf erg van lekker eten en kan deze manier van leven erg waarderen. Ook vind ik het heel gezellig dat de stad zo leeft. Daarbij komt ook dat iedereen tussen de middag de tijd heeft én neemt om uitgebreid te lunchen. Daarom is het avondeten pas rond 8 of 9 uur.

3. De natuur
Er is in Frankrijk erg veel diversiteit qua natuur en er is ook veel ruimte. Er zijn hoge bergen, uitgestrekte vlaktes, schitterende rivieren en indrukwekkende bossen.
In Frankrijk vind je alles en je raakt er voorlopig niet uitgekeken. Rondom Montpellier heb je de zee, het mooie natuurgebied de Camarque en naar het noorden toe heb je de ruige Cevennen.
Natuurlijk is er ook prachtige natuur in Nederland. Maar in vergelijking met alle natuur die er in Frankrijk is valt het wat tegen.

4. Beperkte openingstijden
Wanneer je in Frankrijk op vakantie bent geweest dan ben je hier vast wel bekend mee.
De Franse winkels, banken en postkantoren lijken vaker niet dan wel open te zijn. Ze zijn vaak alleen vanaf dinsdag t/m zaterdag open en zijn tussen 12 en 2 uur gesloten. Ook op zondag is alles dicht.

5. Het papierwerk
Emigreren naar Frankrijk is relatief makkelijk omdat je binnen Europa blijft. Maar in Frankrijk houden ze ervan om het je moeilijk te maken.
Er is helaas een hele papieren rompslomp voor nodig om hier iets voor mekaar te krijgen. En dit gaat allemaal via de post. Daarin is Frankrijk echt nog heel ouderwets. Dan mis ik zeker de Nederlandse efficiëntie.

6. De beleefdheid
Fransen zijn in vergelijking erg beleefd. Bij het minste of geringste roepen ze “pardon!” of “excuses-moi”.

7. La bise
La bise zijn de twee, drie of vier zoenen die je elke persoon geeft die je ontmoet.
Het is in Frankrijk heel normaal om iemand die je voor het eerst ontmoet zoenen te geven. Maar ook op werk of op school geef je elkaar elke dag “la bise”. Hoeveel zoenen het zijn en op welke wang je begint hangt geheel af van waar je woont. Zo is la bise in Parijs één zoen op de rechterwang en één zoen op de linkerwang.
In Montpellier zijn het dan weer drie zoenen waarvan de eerste zoen begint op de linker-wang.
 20 september 2017 - De blog van: Linda van LaarLinda is blogger en tekstschrijver en sinds juli woont ze in het prachtige Zuid-Frankrijk en vind het daar geweldig.
Ze kan enorm genieten van de mooie Franse natuur, de bruisende cultuur en het heerlijke eten. Ze deelt graag haar tips met jullie!
 

BLOG
Auto Europe Autohuur

Autohuur voor de voordeligste prijs!