Streken - Hérault (Languedoc Roussillon)


Vakantievilla s in deze regio


Hérault (Languedoc Roussillon)

 

Laat u deze vakantie verrassen door de veelzijdigheid van de Franse streek Hérault. Gezellige dorpjes, ongerepte landschappen, lange zandstranden en volop erfgoed waaronder de bruisende stad Montpellier; deze zonnige regio heeft het allemaal. Een heerlijke plek om van het Franse leven te genieten en lekker te ontspannen met een glas wijn in uw hand.
 

Beaufort

Het dorpje Beaufort is in zijn geheel tot historisch monument verklaard. Vanuit Beaufort heeft u zicht tot aan de Pyreneeën.
In het dorpje kunt u lopend naar restaurant Auberge Saint Martin waar u heerlijk kunt lunchen of dineren. Midden in het dorp ligt een middeleeuws chateau dat het dorp domineert. Vanuit Beaufort zijn er veel wandelmogelijkheden en binnen een half uur rijdt u naar de stranden bij Narbonne-Plage.

Oupia

In het dorpje Oupia is een kruidenierswinkeltje aanwezig met een brooddepot. Oupia ligt op enige kilometers afstand van Olonzac, waar men alle winkeltjes vindt. Nabijgelegen Olonzac is een levendige kleine stad in de Minervois met allerlei winkels en een zeer populaire marktdag (dinsdagochtend).  

Olonzac

In Olonzac nabij Beaufort kunt u winkelen, hier is een supermarkt, slager, visboer en een aantal bakkertjes, maar ook een bezoekje brengen aan de kapper behoort tot de mogelijkheden. Op het terras van Cafe La Poste is het goed vertoeven. Ook is er een tennisbaan in het park. Verder vindt u verschillende goede restaurants in de omgeving van Beaufort en Olonzac.
Het pittoreske dorpje Homps, ligt aan het "Canal du Midi". Met vele leuke en gezellige restaurantjes aan het kanaal, waar de plezierboten voorbij varen. Het Lac de Jouarres te Homps is een ideale gelegenheid voor windsurfen, zeilen, vissen en zwemmen.

Mont Célèbre

Mont Célèbre is een hameau bij het dorpje Cesseras op een heuvel midden in twee van de meest zuidelijke departementen van Frankrijk en de Middelandse zee, de Hérault en de Aude. Dit is het landschap van de uitgestrekte wijnstreken van de Languedoc, de Minervois en de Corbières. Dit dorpje grenst aan het bekende, maar ook beschermde natuurgebied: Regionaal Parc Haut Lanquedoc. In Cesseras kunt u terecht bij een kruideniertje, u kunt er lekker wijn proeven bij de Caves, maar het dorpje beschikt ook over een tennisbaan. Bij helder weer kunt U de Pyreneeën zien met in de winter de besneeuwde toppen. Er zijn vele fiets- en wandelpaden in de omgeving. Meerdere paden lopen door het Regionaal Parc Haut Lanquedoc. U hebt daar een adembenemend uitzicht over de Montagne Noire en de Gorges van de Cesse die doorlopen naar o.a. Minerve, wat een absolute aanrader is.

La Livinière

La Livinière is een eeuwenoud wijndorp – met een eigen appellation – met een Cave Cooperative en aantal particuliere caves met eigen proeflokaal en verkoop. Het dorp ligt midden tussen wijngaarden met aan de zuidkant in de verte de Pyreneeën en aan de noordkant de Montagne Noire. Er zijn ruime mogelijkheden om te fietsen en te wandelen en van het landschap te genieten. In La Livinière is een kleine maar moderne supermarkt, een prima bakker en een klein postkantoor.

Siran

Siran is een levendig wijndorp met een eigen dorpscafé en twee restaurants, Le Jardin en Chateau de Siran. Dit is een verfijnd Frans restaurant waar u heerlijk kunt eten (www.chateau-de-siran.com). Begin juli wordt het locale feest van Siran gehouden, met op de vrijdag- en zaterdagavond een optreden van een locale band met gezellige muziek.
U kunt voor uw boodschappen terecht in La Redorte (Intermarché), Peyriac (grote SPAR), Caunes, Trèbes en Carcassonne voor de grotere supermarkten zoals Géant en de Intermarché. In Olonzac (10 minuten) vindt u een groter postkantoor, meerdere supermarkten en een bank. In het nabij gelegen Félines Minervois bevindt zich een gratis tennisbaan.

Félines-Minervois en Camplong

Félines Minervois en Camplong liggen op de zuid-hellingen van het wijngebied Minervois waar de mooiere wijnen worden gemaakt, die de naam Cru de la Liviniere mogen dragen.
Het dorp Camplong (behoort tot de gemeente Félines) is direct gelegen aan het natuurreservaat "Du Haut Languedoc", mooie dagtochten zijn te maken naar de Pic Nore en het Massif de l’Espinouse. U heeft een schitterend uitzicht op de wijnvelden van de Audevallei en in de verte de Corbières en de toppen van de Pyreneeën.
Félines Minervois is een rustig wijndorpje met een kruideniertje waar u terecht kunt voor uw brood en de dagelijkse boodschappen, geopend van dinsdag tot en met zaterdag in de ochtend en middag en op zondagochtend, een wijnhandel die wijn van de Cave Coöperative verkoopt, café, tabakswinkel, postkantoor en benzinestation. Aan de rand van het dorp bevinden zich nog drie wijn-chateaux. In Félines Minervois is tevens een gratis tennisbaan ter beschikking.
Een andere kleine supermarkt en bakker vindt u in La Livinière (acht minuten met de auto). Verder kunt u voor uw boodschappen terecht in La Redorte (Intermarché), Peyriac (grote SPAR), Olonzac, Caunes, Trèbes en Carcassonne voor de grotere supermarkten zoals Géant en de Intermarché. Er zijn meerdere chateaux waar u de betere wijnen kunt kopen. Het dorp is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Carcassonne of één van vele andere steden met hun rijke verleden. Het recreatiemeer Lac de Jouarres en het Canal du Midi liggen vlakbij Félines.

Aigne

Het pittoreske dorpje Aigne is een bezienswaardigheid, met de oude kern in de vorm van een slakkenhuis. In de oude woningen in deze escargot zijn verschillende galeries gevestigd waar schilders en andere kunstenaars hun producten tentoonstellen en verkopen. De naam Aigne dateert uit de Romeinse tijd: Villa d'Annius (121 v. Chr.), genoemd naar een veteraan uit het leger van Julius Caesar. Op de plaats waar de door Kuypers Verhuur verhuurde villa's liggen (Saint Michel), stond ooit ook een Romeinse villa. Er zijn hier dakpannen, potscherven en tegels gevonden uit die tijd.
Er zijn particuliere wijnboeren die goede kwaliteitswijnen produceren. Aigne heeft ook een fantastisch restaurant: Lo Cagarol. In het seizoen worden in het dorp diverse activiteiten en festiviteiten georganiseerd.Aigne heeft twee kleine kruidenierzaakjes, waar u ook uw stokbroodje kunt kopen. Grotere supermarkt bevindt zich in Olonzac, ca. 6 km rijden, waar u ook tevens op dinsdagmorgen naar de markt kunt gaan en dan even gezellig bij Café de la Poste een kopje koffie kunt drinken. Er is daar ook een slagerij/traiteur, krantenkiosk, diverse bakkertjes, visboer, kapper, fotozaakje e.d.
Voor de strandliefhebbers. Het strand Narbonne-Plage, St. Pierre sur Mer of Gruissan Plage ligt op een 3 kwartier rijden van Aigne. In Narbonne Plage is een gezellige boulevard met veel winkeltjes en terrasjes. In het centrum van Narbonne kunt u leuk winkelen en er is daar markt op donderdag en zondag.

Minerve

Minerve is een bijzondere middeleeuwse vesting die ligt op de plek waar de riviertjes de Cesse en de Briant samenkomen. Deze stroompjes die nauwelijks water bevatten hebben in het verleden een enorme krachttoer geleverd om de diepe en steile”gorges”uit te slijpen in de hoogvlakte aan het begin van de Haut-Languedoc. Deze diepe ravijnen van hier en daar meer dan 40 meter hoog, gaven het stadje de status van een onneembare vesting.Tegenwoordig is Minerve te bereiken over een brug, die beeldbepalend voor het stadje is geworden. Van de vestingmuren zijn nog delen bewaard gebleven, net als de resten van de twee oude torens: de Tour de la Prison en de Tour des Cathares. De Katharen zijn onlosmakelijke verbonden met Minerve, in 1209 vonden alle 140 inwoners na lange belegering uiteindelijk de dood. Het kleine dorpje heeft zijn naam gegeven aan de omliggende wijnstreek: de Minervois. Om Minerve te bereiken en weer te verlaten, kunt u het best gebruik maken van de D907 vanaf Aigues-Vives. Vlak voor Minerve heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Via Cesseras de stad naderen is een apart avontuur, u rijdt dan langs het ravijn van de Cesse. Het is beter via de D907 terug te rijden.

Carcassonne

Carcassonne is een vestingstad met ongeveer 45.000 inwoners. Het is de grootste vesting van Europa. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde citadel, La Cité genaamd, die bekend staat als het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig bewaard is. In de citadel bevinden zich veel historische gebouwen en het Château Comtal. Er omheen is een dubbele muur. De buitenmuur heeft 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens. Het is zeker een bezoek waard. Op 14 juli wordt hier een groots vuurwerk afgestoken. Verder zijn er diverse leuke winkeltjes. Op sommige zaterdagavonden is het feest in de Cité (vaak in juli en augustus). 's Avonds is de Cité prachtig verlicht.
Vlakbij Carcassonne vinden we het middeleeuwse Mirepoix, met zijn 12e-eeuwse arcades en zijn kleurrijke markt (op maandagochtend).Voor liefhebbers van de prehistorie zijn er grotten. Een bezoek waard is bijvoorbeeld de ondergrondse rivier van Lambouiche, nabij Foix. Deze is met 3.800 meter lengte de langste bevaarbare ondergrondse rivier; de rondleiding vindt plaats per boot.

Beziers

Béziers is de wijnstad van de Languedoc; een mediterrane stad met vele oude gebouwen. Door de strategische ligging op een voorgebergte is Béziers voorzien van eindeloze trappen en treden. Béziers is een echte winkelstad waar de leuke smalle winkelstraatjes uitkomen op de Boulevard Paul Riquet. Hij was de architect van het Canal du Midi en zijn standbeeld treft u aan op de naar hem genoemde boulevard. Hier vindt u leuke terrasjes en op zaterdag is er markt.

Markten in de omgeving

Weekmarkten zijn er in Olonzac (dinsdag), Lézignan (woensdag), Ginestas (donderdag) en Homps (zaterdag).
Voor de grotere supermarkten kunt u naar Lézignan, Narbonne of La Redorte.

• Lezignan (8km)
Alle voorzieningen zoals supermarkten, bioscoop, terrasjes aansluiting autoroute A61

• Carcassonne (30 km),
La Cité, vliegveld met dagelijkse goedkope vlucht RyanAir naar Brussel-Charleroi en Eindhoven 

• Narbonne (30km)

• Strand Middellandse Zee (30km)

• Skigebieden Pyreneeën (160km)

•Spanje (125km). Gerona (190km)

Leuke uitstapjes in de omgeving  de universiteitsstad Narbonne, de 9 sluizen van Béziers, de brede zandstranden van St. Pierre la Mer, Narbonne Plage en Gruissan (alles binnen 30 autominuten). De schitterende natuur in het nationale park de Haute Languedoc is uw bezoek zeker waard. Zelfs de Pyreneeën zou het doel van uw dagtocht kunnen zijn.
Voor liefhebbers van vissen ligt het Canal du Midi in de directe omgeving, boten voor tochten op dit kanaal kunnen o.a. worden gehuurd in Homps. Het Lac de Jouarres is een ideale gelegenheid voor windsurfen, zeilen, vissen en zwemmen.

Lodève

De Haut Languedoc staat bekend om zijn nog authentieke franse sfeer, waarbij toeristen als natuurlijk opgaan in de bevolking. Lodève is het regionaal centrum van de Hérault, het voornaamste departement van de Languedoc. Dit departement ligt als een soort amfitheater rond de Middellandse zee, met in het noorden de uitlopers van het Massif Central, die langzaam aflopen naar de kust. Villa Les Trois Olives is gelegen in deze uitlopers op ca 180 meter boven zeeniveau..... dus goed beschut tegen de sterke oostenwind die andere delen van Zuid-Frankrijk nog wel eens onaangenaam maakt.

Lac du Salagou
Voor liefhebbers van recreatie en watersport aan binnenmeren is het Lac du Salagou een perfecte bestemming. Op slechts 20 minuten rijden van Villa Les Trois Olives ligt dit maar liefst 750 ha grote stuwmeer. Hier kun je heerlijk zwemmen, surfen, kanoën of zeilen. Lac du Salagou werd in 1958 gevormd voor de irrigatie en met de bedoeling één van de toevoerrivieren van de Hérault te temmen. De stuwdam staat in de oostpunt van het meer en is 62m hoog. Het meer heeft een lange kustlijn met drie schiereilanden. De dieprode gravel van de rotsen om het water resulteert in een fraai contrast met het diepblauwe water. Op veel plaatsen is het water direct toegankelijk. Het water heeft in de zomer een temperatuur tussen de 20 en 28 graden. Heerlijk zwemmen en het is er rustig aangezien motorboten verboden zijn.
Buiten het hoogseizoen manifesteert het meer zich als een waar paradijs voor vogelliefhebbers en wandelaars. Fanatieke wandelaars kunnen in ca 4 - 5 uur het meer rondwandelen. Door de heldere schitteringen in het water van de omringende rotsen is er voortdurend te genieten van een wisselend kleurenspel. Ook zijn er diverse wandelingen te maken wat verder boven het meer door de heuvels van Montagne de Liausson en in de buurt van Octon.

Fietsen en mountainbiken
Het terrein in de Haut-Languedoc is heuvelachtig, met soms steile stukken. Fietsers dienen te beschikken over fietsen met voldoende versnellingen. Voor professionele sporters zijn echte mountainbike fietsen aan te raden.
Fietsen en mountainbikes zijn te huur bij het Lac du Sagalou.
www.loisirs-salagou.com  tel. +33 4 67443101 de 9 h à 18 h.
E-mail: centre.de.loisirs.du.lodevois@wanadoo.fr
Eris een kaart met daarop aangegeven diverse mountainbike routes van 4-20 km (Espace VTT-FFC du Salagou en Languedoc) bij het VVV in Lodève verkrijgbaar.
Lodève heeft een eigen tenniscentrum met diverse tennisbanen. Net buiten Fozières ( 2km), bevindt zich één tennisbaan, die door de bewoners van Fozières te gebruiken is. Vanuit Villa Les Trois Olives loopt u richting Fozières (of met de auto natuurlijk) en net voor het dorp aan de rechterkant ziet u de tennisbaan liggen. Er is geen reserveringssysteem. De dichtstbijzijnde golfbanen bevinden zich in Lamalou-Les-Bains (ca 3 kwartier) en Béziers (ca 3 kwartier). Voor een goed overzicht van golfbanen, surf naar  http://www.golfreiswijzer.nl/nl/streek/556/frankrijk/languedoc-roussillon/

Wandelroutes
Wandelaars kunnen hun hart ophalen in de Haut Languedoc. Voor beginners zijn er korte en goed gemarkeerde wandelroutes direct vanuit Villa Les Trois Olives. Maar er zijn ook dagtochten mogelijk, bijvoorbeeld rond het Lac du Salagou. De natuur is schitterend in elk jaargetij. In juni is het landschap geel gekleurd door de talrijke brem en bloeien de wilde orchideeën in overvloed. De afstand tot de bekende badplaatsen als Agde, Valras en Sète is ruim een half uur rijden en ook de grotere mediterrane steden zoals Montpellier en Béziers zijn makkelijk en snel bereikbaar. Voor wie niet van zand en zout water houdt, ligt op nog geen 15 minuten afstand één van de mooiste meren van Zuid Frankrijk: het Lac du Salagou. Ten westen van Lodève, in het Parc Régional du Haut-Languedoc, is kanovaren op de rivier de Orb een favoriete bezigheid. Kortom: een vakantiebestemming met voor ieder wat wils!