Nieuws - Lokale gewoontes van Occitanië
04-09-2018

Occitanië is een grote regio in Zuid-Frankrijk die bestaat uit de oude regio's Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. Maar met Occitanië kan ook het grotere etnisch-cultureel gebied worden bedoeld.
Beide zijn in het zuiden van Frankrijk en al onze vakantiehuizen liggen in Occitanië (de regio).
In deze blog vertellen wij over de lokale gewoontes van deze prachtige regio.

Vlag Occitanië


Een eigen taal
Occitanië is een gebied met een lange geschiedenis en een belangrijke eigen cultuur. Zo wordt er in Occitanië naast Frans ook Occitaans gesproken. Deze taal kan je soms horen in de kleinere dorpen en vooral de oudere generatie spreekt Occitaans.
Maar ook op school leren de kinderen weer de taal en in musea of op openbare plekken kan je ook Occitaans tegenkomen.

Occitaans lijkt meer op Spaans en Italiaans dan op Frans. Om het nog ingewikkelder te maken is Occitaans niet overal hetzelfde. Per gebied klinkt de taal weer net anders.
Ongeveer 65% van de inwoners van Occitanië begrijpt Occitaans en ongeveer 2 miljoen mensen zouden het nog dagelijks spreken. Dit zijn een paar basiszinnen in het Occitaans.

Occitaanse taal


De vlag

Occitanië heeft zijn eigen rode vlag met een geel kruis. Dit kruis kan je vaak zien op huizen op het platteland. De vlag is zeer oud. Zij was voorheen de vlag van de graven van Toulouse.
De Occitaanse keuken

Uiteraard heeft Occitanië zijn eigen gerechten en specialiteiten. Nu zie je het misschien niet zitten om de Occitaanse taal te leren, maar lekker eten uitproberen is nooit verkeerd toch? Dit zijn een paar heerlijke Occitaanse gerechten en producten.

Cassoulet
Cassoulet is waarschijnlijk het beroemdste Occitaanse gerecht, dat vooral in de winter gegeten wordt.
Het komt uit de buurt van Toulouse en de legende gaat dat de stoofpot met witte bonen en verschillende soorten vlees bedacht is tijdens de Honderd Jarige Oorlog. Zorg dat je flink trek hebt als je cassoulet gaat eten want het vult goed!
Je kan in Toulouse en Castelnaudary verschillende goede restaurants vinden die Cassoulet serveren.

Cassoulet

Ragout d’Escoubilles
Een typisch gerecht voor deze regio dat een beetje vergelijkbaar is met onze stamppot. Het is niet heel culinair en wordt vooral thuis gemaakt, maar het is wel erg lekker! De ragout d’Escoubilles is een stoofpot met verschillende groenten als wortels, champignons, olijven, aardappel en verschillende soorten vlees.Tielle à la Sétoise
Drie keer raden waar dit gerecht vandaan komt. Uit Séte inderdaad! Een Tielle is een pasteitje gevuld met zeevruchten of vis. Heel erg lekker!


Bron afbeelding

Roquefort
Het plaatsje roquefort ligt in Occitanië en deze heerlijke blauwschimmelkaas kan je dan ook in heel Occitanië vinden. Roquefort wordt gemaakt van schapenmelk en wordt gerijpt in grotten. Erg lekker op een kaasplankje of om een saus van de maken.
Volksmuziek en dans
Occitanië heeft zijn eigen volksmuziek en eigen volksdansen die nog steeds worden opgevoerd. Er be-staan verschillende kleine festivals waar mensen bij elkaar komen om te dansen en te genieten van de muziek. Een van de Occitaanse instrumenten is de Bodega, een soort doedelzak. Hier kan je Occitaanse evenementen vinden:
- CFPOC
- COMDT

En in Rodez vindt elk jaar het festival Estivada plaats, dat ook totaal in het teken staat van de Occitaanse cultuur.


 

Heb jij nog een tip over de regio Occitanië en de lokale gewoontes? Laat het ons weten in een reactie op Facebook of instagram!
 
 

 

Lees ook:
Tien redenen om naar Occitanië te gaan
Muziek festivals in Occitanië
De mooiste dorpjes van Aude

BLOG
Auto Europe Autohuur

Autohuur voor de voordeligste prijs!