Nieuws - Kindertehuis Les Amis de Gambie
01-05-2018

Soms word je door een verhaal zo geraakt, dat je niet anders kan dan er iets mee te doen.
Zo bij ons het verhaal van Sia en haar man Gert-Jan, oprichters van het kindertehuis “ Les Amis de Gambie” in Gambia.

“Stichting ‘Les Amis de Gambie’ zorgt ervoor dat kansarme weeskinderen een toekomst hebben, op kunnen groeien in een liefdevolle familie en zich veilig en met vertrouwen kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen.

Wij, John en Lydia, komen al enkele jaren in Gambia. Eerst zakelijk en nu vooral om enkele lokale projecten te sponseren.
In ons hotel (november 2017) raakten wij aan de praat met Sia en Gert-jan en zij vertelden ons hun verhaal.
Afgelopen februari zijn wij zelf gaan kijken bij het kindertehuis en hebben gezien hoe perfect Sia en Gert-Jan dit hebben opgezet, maar vooral met hoe veel liefde.

Hier willen wij als Kuypers Verhuur iets mee doen...
Lees hieronder het verhaal van Sia en Gert-Jan en wat wij doen!

Kindertehuis Les Amis de Gambie
 Het verhaal van Sia en Gert-Jan:
“In 2000 maakte ik, Sia tijdens een vakantie kennis met Gambia en werd ik getroffen door de schoonheid van dit land en de vriendelijkheid van de mensen. Maar helaas ook door de armoede en het gebrek aan voorzieningen, onderwijs en gezondheidszorg. In Gambia waren toentertijd 66.000 weeskinderen en slechts drie opvanghuizen. Mijn hart brak.

Terug in het rijke Europa besloot ik me in te gaan zetten voor de kinderen in Gambia. Dit groeide uiteindelijk uit tot de stichting, die in 2002 werd opgericht. Omdat ik als Nederlandse al sinds 1992 in Luxemburg woon, werd het een Franse naam: ‘Les Amis de Gambie’. (wat vrienden van Gambia betekent).
Ik wilde tenminste een vierde opvanghuis openen en ging op zoek naar een locatie. In een klein dorpje vond ik een oud schoolgebouwtje: dit was het!
Samen met mijn ouders knapte ik eerst het schooltje op voor de kinderen in het dorp en bouwde ik naast het schooltje het kindertehuis.

Gebouw Les Amis de Gambie

Na 4 jaar gebouwd te hebben is het kindertehuis op 14 januari 2009 geopend.
6 kinderen konden we toen verwelkomen, nu wonen er alweer 25 kinderen bij ons in de leeftijd van 6 tot 17 jaar.
Een goede opleiding en normen en waarden zijn voor ons de belangrijkste dingen die we de kinderen kunnen meegeven in hun leven.
Als de kinderen 18 jaar oud zijn verlaten zij het kindertehuis. Op 10 minuten loopafstand van het kindertehuis is een ‘in-between-house’ gebouwd waar de kinderen vanaf hun achttiende levensjaar kunnen gaan wonen.
Eind december 2018 is het voor de eerste keer zover…het oudste meisje Haddy en de oudste jongen Junior zullen dan het kindertehuis gaan verlaten.
Haddy volgt op het moment een 3 jarige opleiding voor kapster/schoonheidsspecialiste en Junior doet op het moment eindexamen van wat wij in Nederland het gymnasium noemen.
Na dit examen zal Junior-afhankelijk van zijn resultaten- of naar college of naar de universiteit in Gambia gaan.

De tuinmannen leren de kinderen tuinieren, de kokkin en de ‘moeders’ leren ze koken en huiswerkleraar Martin brengt ze behalve hun dagelijkse huiswerk dat ze voor school moeten doen ook een stukje algemene ontwikkeling bij.
Wij zijn ervan overtuigd dat de kinderen als ze volwassen zijn kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Gambia.”“Stichting ‘Les Amis de Gambie’ zorgt ervoor dat deze kansarme weeskinderen een toekomst hebben, op kunnen groeien in een liefdevolle familie en zich veilig en met vertrouwen kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen.
We helpen ze met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen. We zorgen ervoor dat ze leren lezen, schrijven, rekenen en een vak leren. En creëren een veilige omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn.

Daarbij werkt stichting ‘Les Amis de Gambie’ ook aan diverse projecten voor de lokale bevolking, zodat ook zij een betere toekomst tegemoet gaan. Dit vraagt dan ook om een aanpak met methodes die nauw met elkaar verbonden zijn, diep wortel schieten in de gemeenschap en gericht zijn op de toekomst: Een beter leven."


 Wij, John en Lydia vinden het prachtig dat Sia en Gert-Jan zo veel liefde kunnen geven aan de kinderen en zo onbaatzuchtig kunnen zijn.
Wat het wrange aan het hele verhaal is, is dat Sia vorig jaar ongeneeslijk ziek is geworden.
Ondanks de ziekte vecht ze dag en nacht voor deze kinderen maar is het wel lastiger om sponsoren te vinden, voor de continuïteit van het kindertehuis.

Wij kunnen dit niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Wij hadden gelijk het gevoel dat we hier iets mee moesten en wij hen waar mogelijk willen helpen!

1. Allereerst vinden wij het belangrijk dat iedereen Les Amis de Gambie leert kennen.
Op hun website www.lesamisdegambie.com staat heel veel informatie over wat en hoe zij het regelen in Gambia.
Via hun website kan je uiteraard ook een donatie doen.
Via hun Facebookpagina houden ze je leuk op de hoogte van alle activiteiten en wat ze doen met het geld en spullen die ze van sponsoren ontvangen.

Belangrijk: al het geld wat binnen komt, gaat volledig naar het kindertehuis.

2. Ten tweede zal Kuypers Verhuur Vakantievilla’s, Les Amis de Gambie steunen door van elke ontvangen reservering € 2,00 te reserveren en te doneren voor spullen voor het kindertehuis.

Laten we deze kinderen een mooie toekomst geven!

Liefs,
John en Lydia Kuypers


30 mei 2018 - de blog van: John en Lydia Kuypers

BLOG
Auto Europe Autohuur

Autohuur voor de voordeligste prijs!