Nieuws - Leuke culinaire souvenirs om mee te nemen uit Occitanië
25-04-2018

De Franse regio Occitanië heeft veel lekkers te bieden.
Tijdens je vakantie kan je hier natuurlijk al van genieten. Knapperig brood van de bakker, heerlijke lunch met verse salades en dineren met verse vis, lokale kazen en goede wijn.
Maar er zijn ook enkele lekkernijen die je makkelijk weer mee terug naar Nederland kan nemen. Zo kan je thuis nog even nagenieten van de vakantie!

Dit zijn leuke culinaire souvenirs om mee te nemen uit Occitanië.


Souveniers vanuit Occitanië
 Touron
Touron lijkt erg op Nougat, de bekende Franse lekkernij uit Montélimar. Het grote verschil is dat nougat wordt gemaakt van honing en suiker terwijl touron alleen honing als belangrijkste ingrediënt heeft.
Touron is oorspronkelijk Catalaans en wordt al eeuwenlang gemaakt in Occitanië.
Op de meeste markten kan je wel een kraampje vinden waar het lekkere snoepgoed wordt verkocht en anders heb je grote kans om Touron in een bakkerij te kunnen vinden.

Touron uit Occitanië

Olijven
In Occitanië zijn erg veel olijfgaarden. Prachtig om te zien!  En erg fijn omdat je daarom in Occitanië de lekkerste verse olijven vinden. Maar die zijn misschien wat onhandig om mee te nemen naar huis. Olijfolie blijft daarentegen wel lang goed.
Er worden in Occitanië verschillende soorten olijven geteeld. Ga op ontdekkingstocht naar de lekkerste olijven én de lekkerste olijfolie!
Tip: Ga langs de Oulibo in Bize. Hier kan je zien hoe olijfolie wordt gemaakt en worden speciaal rondleidingen georganiseerd.

Oulibo in Bize

Tour Oulibo Olijven
(Foto: Oulibo)

Huisgemaakte jam
In de zomer groeien er veel perziken, pruimen en nectarines in deze regio.
Heerlijk om vers te eten, maar vermaakt tot jam is het ook leuk om mee naar huis te nemen.
Je koopt de jam op een lokale markt, het liefst bij een wat oudere dame of heer die het volgens oud recept gemaakt heeft.

Jam souvenier Occitanië


Wijn

Het is een inkoppertje, maar wijn is een erg leuke souvenir om weer mee naar huis te nemen.
Proef tijdens de vakantie verschillende wijnen en sla een paar flessen van de lekkerste wijn in voor thuis.
Enkele goede wijnen uit de regio zijn de AOC Fitou, de AOC Corbieres, de AOC Languedoc-Pic Saint Loup en de AOC Minervois. Een leuk kadootje is een fles Banyuls, een zoete rode dessert wijn die heerlijk is een bij een chocolade dessert.

Souveniers Occitanië - wijn


Naamsverandering van Languedoc-Roussillon naar Occitanië

Je hebt het misschien al eerder op de blog gelezen, het woord Occitanië. We hebben het de hele tijd over Occitanië, maar wat is Occitanië precies?
Occitanië is de benaming voor de nieuwe Franse provincie die sinds vorig jaar bestaat.
Van de 22 oude administratieve regio's zijn er nu slechts 13 over. Occitanië bestaat uit de oude regio's Languedoc-Roussillon en de Midi-Pyreneeën.
De naam "Occitanië" verwijst naar de taal Occitaans, die in deze regio nog steeds gesproken wordt. De hoofdstad van de regio is Toulouse.
Vandaar dat bij sommige dorpen de Occitaanse naam wordt aangehouden, Oupia heet nu Oupian.

Wij moeten er in ieder geval nog even aan wennen….

Van Languedoc naar Occitanië

Vlag regio OccitaniëOntdek de prachtige regio, Occitanië!
www.kuypersverhuur.nl25 april 2018 - De blog van: Linda van LaarLinda is blogger en tekstschrijver en sinds 2016 woont ze in het prachtige Zuid-Frankrijk en ze vindt het daar geweldig.
Ze kan enorm genieten van de mooie Franse natuur, de bruisende cultuur en het heerlijke eten. Ze deelt graag haar tips met jullie!

BLOG
Auto Europe Autohuur

Autohuur voor de voordeligste prijs!