Nieuws - De wijnen van de Languedoc-Roussillon
04-05-2017
Als wijnliefhebber is Languedoc-Roussillon de ultieme vakantiebestemming. Want dit is het grootste wijnbouwgebied ter wereld met wel bijna 400.000 hectare aan wijnbouwgrond. Het is leuk om langs verschillende wijngaarden te gaan om wijn te proeven en meer te leren over hoe wijn geproduceerd wordt.

Wijnproductie in Languedoc-Roussillon
Dankzij het zachte klimaat en de rijke en vlakke grond is Languedoc-Roussillon een ideale plek om druiven te verbouwen. Al eeuwenlang wordt er in dit gebied druiven verbouwd. Door de warme en droge zomers ontwikkelen de druiven volle en sappige aroma’s. De bodem verschilt erg in Languedoc-Roussillon waardoor er veel verschil-lende wijnen kunnen worden geproduceerd.

Bekende wijnstreken in Languedoc-Roussillon

Coteaux du Languedoc
De meest bekende streek is de Coteaux du Languedoc. Het gebied waar deze wijn vandaan komt strekt zich uit over het noorden van Montpellier tot aan Narbonne. Goede wijnen komen onder andere van La Clape, een plaats aan zee bij Narbonne en Pic-Saint-Loup, in de heuvels ten noorden van Montpellier. Deze wijnen zijn rijk en geconcentreerd, met een kruidige smaak en zachte tannines.

Minervois
Bij Narbonne gaat de Coteaux de Languedoc over in de Minervois. Dit gebied ligt ten noorden van de rivier de Aude en op de uitlopers van het centraal massief tot aan de stad Carcassonne. De Minervois produceert sappige mixen van Carignan, Mourvédre, Syrah en andere lokale rode druivenrassen.

Corbières
Onder Minervois ligt het gebied Corbières, een prachtige streek met ruige heuvels en rivierdalen. De wijnen uit de streek zijn net zo gevarieerd als de streek zelf. De meest voorkomende druif is de blauwe Carignan, maar ook Mourvédre, Syrah en Grenache worden veel verbouwd. De rode wijnen uit de Corbières zijn geconcentreerd en kruidig. Witte wijnen uit dit gebied zijn zeldzaam, maar mocht je een tegenkomen dan is deze verfrissend.
 
De Roussillon
De Roussillon is Frankrijks meest zuidelijke wijnstreek. Hier liggen de wijngaarden op de uitlopers van de Pyreneeën. Een goede rode Côtes du Roussillon is een kruidige, smakelijke en toegankelijke wijn, bedoeld om jong te drinken.

Vins Doux Naturels
Languedoc-Roussillon is ook de grootste producent van Vins Doux Naturels. Zoals de bekende Muscat de Lunel, waarvoor alleen de Muskaat druif wordt gebruikt.  Vins Doux Naturel is de Franse benaming voor "versterkte zoete wijnen" waarbij de fer-mentatie wordt gestopt door toevoeging van alcohol. Het zijn vaak zoete wijnen die vooral als aperitief of bij een dessert gedronken worden.


04-05-2017Linda is blogger en tekstschrijver en sinds juli woont ze in het prachtige Zuid-Frankrijk en vind het daar geweldig.
Ze kan enorm genieten van de mooie Franse natuur, de bruisende cultuur en het heerlijke eten. Ze deelt graag haar tips met jullie!

BLOG