Nieuws - De lokale gerechten en specialiteiten van Occitanie
13-11-2017

De keuken van Occitanie is geweldig!
Er zijn veel unieke gerechten die hier vandaan komen, stuk voor stuk heerlijk.
Elke regio heeft zo weer zijn eigen specialiteiten. Als je op vakantie bent in Occitanie is er daarom genoeg om te ontdekken.

Cassoulet
(Foto: Cassoulet)

De specialiteiten van Aude

Cassoulet

De cassoulet is het bekendste wintergerecht van Aude. De cassoulet zou oorspronke-lijk uit het kleine dorpje Castelnaudary komen. Maar andere steden als Toulouse en Carcassonne beweren dat zij juist de uitvinder van het winterse gerecht zijn. Cassoulet is een stoofpot van witte bonen, gekonfijte eend en worst uit Toulouse.
De cassoulet is zo gewaardeerd door de Fransen dat er in augustus zelfs een cassoulet festival plaatsvindt.

Andere specialiteiten uit Aude zijn de verse schaaldieren uit Narbonne, wild zwijn uit de Montagne Noir, olijven, appels, honing en geitenkaas.


De specialiteiten van Lozère

Aligot
De aligot is het bekendste gerecht uit dit gebied. Het is een romig en zacht mengsel van gestampte aardappels, crème fraîche, Tommekaas en knoflook.
Op de traditionele wijze wordt aligot gemaakt met grote houten peddels. Je kunt aligot vaak op de lokale markt kopen. Het wordt vaak geserveerd met lokale worst en een glas rode wijn.

Andere specialiteiten uit Lozère zijn wilde paddenstoelen, noten, verschillende kazen en wilde forel.


De specialiteiten van Gard


Brandade de Morue
Dit is een romige dip gemaakt van gezouten kabeljauw. Samen met olijfolie, melk, citroensap en kruiden wordt de gezouten kabeljauw fijn gestampt in een mortel. Hierna wordt het gegratineerd in de oven. Heerlijk als aperitief met een stukje brood.
De Brandade de Morue wordt ook ingemaakt verkocht waardoor je hem ook makkelijk mee naar huis kan nemen.

Andere specialiteiten uit Gard zijn Camargue rijst, fleur de sel,  tapenade en stieren-biefstuk.


De specialiteiten van Hérault

La Bourride de Baudroie
Dit gerecht komt uit de vissersstad Sète. Het is een heerlijke stoofpot met zeeduivel en groenten. Het was voor een lange tijd een echte vissersmaaltijd. Het typische van het gerecht is dat er aioli doorheen gaan.  

Andere specialiteiten uit Hérault zijn de Tielle uit Séte, de pasteitjes uit Pézenas, het kaasje Pélardon, oesters en Grisettes uit Montpellier.


De specialiteiten van de Pyrénées-Orientales

Crema Catalana
In de Occitaanse keuken van de Pyrénées-Orientales zie je veel Spaanse invloeden terug.
De Crème Catalane, de Catalaanse versie van de crème brûlée is een gewild dessert in geheel Occitanie. Het is een romig dessert met specerijen en sinaasappel, dat traditioneel koud gegeten wordt.

Ansjovis
Een andere specialiteit is de ansjovis uit Collioure. Het kleine stadje aan zee wordt ook wel de hoofdstad van de ansjovis genoemd. Traditiegetrouw eet je de ansjovis met een sneetje geroosterd brood, op pizza of in salades.

Andere specialiteiten uit de Pyrénées-Orientales zijn olijven, geitenkaas, verse vis en paella.

 

www.kuypersverhuur.nl



13 november 2017 - De blog van: Linda van Laar



Linda is blogger en tekstschrijver en sinds juli woont ze in het prachtige Zuid-Frankrijk en vind het daar geweldig.
Ze kan enorm genieten van de mooie Franse natuur, de bruisende cultuur en het heerlijke eten. Ze deelt graag haar tips met jullie!

BLOG
Auto Europe Autohuur

Autohuur voor de voordeligste prijs!